Cranbrook Road in Redland, Bristol

Valley of Bath were commissioned by Cilla the owner of this beautiful Victorian house with the following requirements, firstly to reinstate some period features providing storage in the sitting room with a sympathetic contemporary feel. Secondly we were asked to convert an existing interconnecting room into a study/workspace area but also to incorporate a library with space enough to relax and enjoy a favourite book.

Solution One:

Firstly we handmade two alcove units to fit below some existing shelving either side of a period fireplace, these were traditionally styled the first would house all of the rooms IT and Sky requirements also linked to the existing shelving with a discreet back panel to hide the cabling to a state of the art Lcd television mounted on a fully adjustable bracket system. The second was built with the same traditional finish but had a fully adjustable shelving system within it to maximise the storage.
As the room had the benefit of a large bay window, this was a perfect opportunity to further enhance this feature with a bespoke window seat with storage beneath, to be finished with some upholstered cushions at a later date.

Solution Two:

We began by building a library over an existing door which wrapped around the wall and alcove into the side of the chimney breast, all of the shelving was designed to be adjustable in 5cm increments as to allow full functionality for any book sizes. We matched the existing picture rail and skirting profiles to further match the furniture to its new location. In the opposite alcove we handmade a bespoke unit to house the stationary and all necessities required in a home office this was finished with floating shelving above to allow filing ect.

To further enhance the furnitures appearance we finished it in traditional Farrow & Ball colours but spray applied and oven cured for a crisp more contemporary feel.